След август цената на природния газ ще намалее, защото ще се осигурят доставките от Азербайджан на атрактивно ниска цена, договорена през далечната 2013 г., заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред bTV.

Тепърва ще има недостиг на газ, според шефа на „Булгаргаз“

Снабдяването с газ ще протича от три направления – малко над 1 млрд. куб. м, водят се преговори за още половин от Азербайджан, това са гарантирани доставки. Останалите количества ще дойдат чрез втечнен газ от танкери, които са в Източното Средиземноморие, има такива съдове с газ, там проблемът е инфраструктурата, довеждащата граница до България, подчерта Иванов.

ПП за доставките на газ: За ноември имаме две опции, няма място за страх

По-леката част от договорките са количествата, които могат да се осигурят, защото газ има, въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне границата на България, каза Иванов. Ревитуса в Гърция е най-изгодният вариант, добави той. България ще успее да прекупи от фирмите, които са закупили слотове и капацитети и газ ще бъде доставен, обясни Иван Иванов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм