"Още миналата седмица правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30 долара по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ".

Служебният кабинет създаде кризисен щаб в енергетиката

Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" /ПП/ по повод извънредната пресконференция на премиера Гълъб Донев и на енергийния министър Росен Христов, които определиха ситуацията с доставките на газ за страната ни като сериозна.

"За ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит", допълват от ПП. От партията апелират да не се всява страх сред населението.

До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа

"Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време. Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България", заявяват още от "Продължаваме промяната".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм