Членството на България в Европейския съюз и НАТО да се запише в Конституцията, а също така и изрично да се забранят референдуми за напускане на евроатлантическите структури. Такива идеи за промени в конституцията лансираха в отворено писмо до партиите президента Росен Плевнелиев, Соломон Паси, бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова и общественици, пише Mediapool.

В отворено писмо, изпратено до лидерите на парламентарните групи и председателите на комисии в Народното събрание, те предлагат още знамената на Европейския съюз и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска - например Русия, да се регулират законово.

Предложенията целят да се препотвърди членството ни в НАТО и ЕС чрез конкретизиране на определени текстове или изцяло нови формулировки в Конституцията, добавят вносителите на предложението.

Според тях членството на България в ЕС и НАТО днес е "атакувано както от външни неприятели, така и от техни вътрешни съюзници или неволни помагачи".

Живеем в уникална за България информационна и пропагандна среда, трайно комплицирана от войната срещу Украйна и истеричните поддръжници на Путин у нас, добавят вносителите на промените до депутатите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм