Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 година България предаде на Анкара, е получил статус на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име, информира OFFNews.

На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като изцяло е удовлетворил молбата на кюрдския активист, разказващ в искането си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, ако бъде депортиран там.

Задържаха на „Капитан Андреево“ въоръжен турски гражданин

Казусът „Селахаттин Юрюн“ гръмна в България през септември 2020 година, когато от публикация на евродепутата Иво Христов стана ясно, че кюрдът с турски паспорт е бил предаден на Турция въпреки висящо съдебно производство у нас срещу отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище.

39-годишният Селахаттин Юрюн, активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти. В неделя, когато посетих Селахаттин в затвора, той беше сигурен, че няма никаква вероятност да бъде депортиран. След телефонния разговор между двамата диктатори явно нещата са се променили“ – написа на 18 септември 2020 година Иво Христов, който свърза предаването с договореност между турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна съобщи за такъв телефонен разговор на 15 септември вечерта с лаконичното обяснение, че са обсъдени регионални въпроси и „стъпки за подобряване на двустранните отношения.

Ердоган въвежда руската платежна система „Мир“

Кюрдът попада в България през 2019 година, след като е бил задържан и - по думите му, цитирани от „Шпигел“ - изтезаван от турските власти. Минава нелегално границата с България в края на 2019 година. През януари 2020-та турците го търсят чрез Интерпол, като изпращат до българското МВР информация за предполагаемата връзка на мъжа с ПКК. Без да е длъжна да споделя разузнавателна и контраразузнавателна информация, българската страна, според „Шпигел“, информира Анкара къде се намира търсеният от тях политик и на каква фаза е производството по предоставяне на убежище у нас.

По повод предаването на чуждия политик на турските власти тогава пресцентърът на МВР излезе със специално съобщение с коментар за публикации в онлайн издания, „съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин“ и декларация от МВР, че тези публикации не отговарят на истината.

Тайният коз на Путин: Какви оръжия Русия все още не е използвала в Украйна?

След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селахаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция“ – обявиха от МВР.

След „извеждането на Юрюн извън общите граници на Европейския съюз“, по терминологията на вътрешното министерство, интересът на българското обществено мнение, политиците и медиите към случая и личността на Селахаттин Юрюн изчезва точно за три дни и в периода между 1 октомври 2020 година и 10 август 2022 година името му не се споменава нито веднъж в електронните медии.

Шамар от Анкара: Турция няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО

С предаването му на Анкара Юрюн е настанен в затвор със засилена сигурност в Одрин, докато мине процесът му. На 21 юли 2021 година успява да избяга от Турция (не обяснява как) с полет до Варшава с фалшив паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске заради фалшив паспорт. Както обяснява впоследствие адвокатът му Пьотр Войчеховски от юридическата канцелария „Папроцки Адвокати“, Юрун умишлено е използвал фалшив паспорт от съображение за сигурност.

От центъра за настаняване подава до полските власти искане за международна защита. Докато е затворен в Полша, в Турция произнасят срещу него присъда от 12.5 години затвор. В мотивите си за международна защита и убежище в Полша Юрюн пише, че ако бъде предаден повторно след България на турските власти, го очакват затвор, изтезания и дори смърт.

Още от момента, в който поема защитата му, първата грижа на канцеларията „Папроцки Адвокати“ е да не допусне депортация на Юрюн в Турция, както от България. Юристите на правния офис събират всички документи за политическата дейност на кюрда и постановените политически мотивирани присъди срещу него.

Ердоган: Турция ще плаща за руски газ в рубли

Междувременно чужденецът е освободен от центъра в Кросно Оджанске и преместен в такъв с отворен режим в Лешновола. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок. В момента усилията на Юрюн и неговите юридически пълномощници са да се събере със семейството си легално в Полша.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм