Докато Турция продължава да се бори с инфлацията от малко под 80 процента, президентът Реджеп Тайип Ердоган очевидно иска да използва Русия за подкрепа на икономиката, пише Kronen Zeitung.

Инфлацията в Турция се стабилизира на нива под 80%

След като наскоро се беше съгласил заедно с руския президент Владимир Путин за по-тясно сътрудничество, руската платежна система „Мир“ сега трябва да бъде въведена в страната, предимно за привличане на повече туристи.

Както съобщи финансовата агенция Блумбърг, пет турски банки вече са заети с въвеждането на „Мир“. В бъдеще руските граждани ще могат да правят преводи, да плащат с кредитна карта и също да използват банкомати в Турция.

Ердоган: Турция ще плаща за руски газ в рубли

Това беше възможно само до определена степен, тъй като руските банки бяха изключени от международните платежни операции заради западните санкции.

Руснаците като туристически двигател?

На първо място, използването на руската платежна система вероятно ще има положителен ефект върху туризма, което е важно за Турция. Туристическата индустрия в страната бе ударена от коронавирус пандемията през последните две години. Повечето чуждестранни туристи идват от Русия, а за миналата година те са били около 4,7 милиона.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

Заради войната в Украйна пътуването до Турция от Русия беше масово ограничено. Докато преди е имало 7 милиона туристи от Руската федерация, тази година се очакват едва три милиона, коментира заместник-председателят на Турската асоциация на хотелиерите през май.

Ердоган се бори за политическо оцеляване

В замяна Турция иска да плати част от доставките си на газ в рубли в бъдеще. През 2021 г. Турция купува около една четвърт от необходимия суров нефт и около 45 процента от природния газ от Русия.

Разговорите между Путин и Ердоган продължиха над 4 часа

Турция е в огромна икономическа криза и страда от изключително високата инфлация в момента, а след по-малко от година се очакват нови избори, което кара президента Ердоган да се бори за политическото си оцеляване с помощта на новото сътрудничество.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм