Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския град Сочи. Разговорите продължиха над четири часа, предадоха световните агенции и турските медии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред агенция ТАСС, че преговорите са приключили.

Ердоган накара Путин да го чака преди преговорите в Техеран (видео)

След преговорите двамата лидери са приели съвместно изявление.

Срещата започна в 15:21 ч. и продължи малко повече от четири часа. Съобщено бе, че лидерите смятат да обсъдят двустранното сътрудничество между Русия и Турция, регионални въпроси като кризата в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия. 

Преди началото на разговорите на четири очи Путин и Ердоган говориха пред медиите. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да сподели с медиите информация за резултатите от разговорите, посочва ТАСС.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

В съвместното изявление е посочено, че Путин и Ердоган са изтъкнали необходимостта от изпълнението на споразуменията от Истанбул, включително безпроблемния износ на зърно от Русия. Двамата лидери са се договорили и за увеличаване на стокообмена между Русия и Турция, както и да си помагат по въпросите на енергетиката. Двамата президенти са се договорили и за засилване на сътрудничеството между Русия и Турция в транспортната сфера, промишлеността, селското стопанство, строителството. Те са изтъкнали ключовото значение на отношенията между Русия и Турция за постигането на регионална и международна стабилност.

Путин и Ердоган се договориха също така следващата среща на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище, ръководена от държавните глави, да се проведе на турска територия. 

Карадайъ: Турция е една от държавите, чрез които може да се реши енергийната криза

Държавните глави се договориха следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище да се проведе в Турция, се казва в документа.

Предишната среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който съществува от 2010 г., беше председателствана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 г. Това беше осмото поред заседание.

В изявлението на двамата лидери е посочено още, че Путин и Ердоган са подчертали, че е важно да бъде съхранено единството и териториалната цялост на Сирия. Те са изразили и силна подкрепа за суверенитета и единството на Либия.

Кремъл: Турция да не дестабилизира Сирия

Междувременно Новак съобщи, че президентите са обсъдили доставките на газ в Турция и са се договорили за частично заплащане в рубли.

По  време на срещата си днес в Сочи Путин и Ердоган не са обсъждали темата за сътрудничество в сферата на производството и доставката на дронове, заяви след срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

След предишната среща между двамата лидери, състояла се в Техеран на 19 юли, турски медии съобщиха, че темата за засилване на сътрудничеството по въпроса за производството на дроновете "Байрактар" е била обсъждана тогава от тях, припомня агенцията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм