„Празник на Лютеницата“ за първи път ще се проведе на територията на Община „Марица“ - в с. Маноле на днешния 9-ти септември. Очакванията са той да се превърне в традиция за жителите на общината. Кулинарният специалист Ути Бъчваров ще вари специално за жителите и гостите на празцника домашна лютеница по местна рецепта. Бригада от младежи ще кълцат моркови и лук, ще мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта после ще къкри в огромна тава. Всички ще могат да се насладят на вкусната рецепта с домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите.

В рамките на събитието ще се проведе изложение на местни домашно приготвени  продукти. Ще има и конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на общината, на който ще премерят сили най-големите майстори в приготвянето на любимата бабина апетитка. Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на Община „Марица“ ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и други местни гозби.

Събитието е по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.

„Специална книга с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението в региона“, сподели кметът на Община „Марица“ – Димитър Иванов.

Празникът на лютеницата започва от 11:00 ч. в Културно-информационен център Малтепе в с. Маноле.