Образуване на дисциплинарни производства срещу съдиите и прокурорите, които са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса, поиска правосъдният министър Атанас Славов.

"Не съм виждал списъка, той трябва да бъде представен пред парламентарната комсиия, която трябва да установява фактите. Като има данни и сигурна информация за хората, които са в този списък, трябва да се действа решително", заяви Славов пред журналисти по повод списъка с имена на магистрати, посещавали въпросния частен клуб. Той заяви, че не знае кои магистрати са ходили в клуба.

По-рано днес бившият главен прокурор Иван Гешев разпространи до медиите съобщение, с което казва, че възнамерява да съди Атанас Славов за клевета. Запитан как ще коментира заканата, правосъдният министър заяви, че Гешев има да обяснява много неща.

"Ако някой трябва да бъде съден, това са хората, които са участвали в престъпна схема. Както е публично известно, имаше твърдения за връзки на г-н Гешев през последните няколко години и в интервютата на Антикорупционния фонд (АКФ), анализи в медиите, т.е. това не е някаква информация, която излиза от мен. Аз цитирам публични източници и Гешев има много какво да обяснява по този и по много други казуси", заяви Атанас Славов.

Миналата седмица пред бТВ правосъдният министър заяви, че връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна. "Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – "Ние си говорим с Господ", имайки предвид главния прокурор. Тази връзка трябва да се разследва, беше категоричен тогава Славов.

По отношение на разследването на частния клуб на Мартин Божанов, Славов беше категоричен, че целта на институциите е да се стигне до върховете на схемата. "Решимостта ще бъде установена на база внесените обвинителните актове и дисциплинарни производства, случаят трябва да бъде разнищен докрай", коментира министърът и допълни, че когато станат ясни имената на магистратите, ще поиска тяхното дисциплинарно наказание. "Има заведение, в което магистрати и политици не трябва да влизат", каза правосъдният министър.

Той коментира и новосъздадената парламентарна комисия по казуса с Нотариуса, която по думите му трябва да има правомощия да поиска информация от прокуратурата и тя да ѝ бъде дадена, а не отказана. Ако е необходимо в тази връзка могат се направят законодателни промени, допусна Славов.

Припомняме, че името на бившия обвинител номер едно се спомена в общественото пространство след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и с твърденията на магистрати, че са заплашвани да се оттеглят от дела с аргумента, че "Марти е близък с Гешев".