Земеделците прекратяват протеста си, след като подписаха меморандум с правителството, който влиза в сила още от днес, 20 септември. Тракторите на земеделците отпътуваха от входа на София. А равносметката след двудневния протест – „няма победени и отстъпили, всички печелят”, заяви премиерът Николай Денков. Той определи разговорите със земеделците вчера и днес като конструктивни.

Документът съдържа няколко точки, сред които продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г.; допълнителна помощ за земеделските стопани за преодоляване на икономическите последствия от войната на Русия в Украйна; помощта по „де минимис” в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство.

След подписването на меморандума премиерът Николай Денков подчерта, че всичко в документа съответства на 100% с приоритетите и основните задачи на правителството.

Денков поднесе извинение заради използваната преди дни дума „терористи”. "Използвам случая в този момент, когато приключи протеста, когато е подписан меморандума, да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, в аграрния сектор, животновъдите, за това, че ги обидих, използвайки думата „терористи". Думата беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да обсъждаме тези точки в същия дух, в който го свършихме днес", каза Денков.

"Днес се подписа много важен фундаментален документ с правителството, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще правим това което най-добре можем - да се занимаваме със земеделие", заявиха представители на Инициативния комитет, който организираше протестите. 

Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки и политики, които да действат в дългосрочен план, посочиха още представителите на земеделските производители. 

Събралите се край Долни Богров земеделски производители обявиха край на протеста си, организиран след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание на 14 септември. Илия Проданов от Инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, договорен след разговорите вчера с премиера акад. Николай Денков и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев в Министерския съвет. Лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица беше предвиден в проектоспоразумението на земеделците с кабинета. Исканията на протестиращите бяха систематизирани в пет точки.

Кабинетът отпусна днес 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Земеделците протестираха два дни - в понеделник на 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм