ПП-ДБ иска да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да изследва обстоятелствата около изчезналата и в последствие появила се пътна карта на Турски поток, както и фактите по изграждането на проекта. Депутатът Венко Сабрутев определи газопровода Турски поток като символа на корупцията в България и коментира защо едва сега от Продължаваме промяната-Демократична България повдигат въпроса при положение, че пътната карта се появи преди няколко седмици.

Ивайло Мирчев от Демократична България коментира, че страната ни е на загуба от строителството на газопровода Турски поток и ще са нужни 30-40 години, за да се избие инвестицията. Но най-големият проблем е, че България е обслужила геополитическия интерес на Путин и на Русия. 

„Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включа тази тема в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато ние вече нямаме ангажимент, имаме мнозинство, можем спокойно да извадим пред обществото, защото обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност. България трябва да знае, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени 3 милиарда лева за руска тръба, наши пари на българските данъкоплатци, за руска тръба, която ще превозва руски газ. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури, физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения. Трябва да се види дали националният интерес не е нарушен, дали не сме влезли в тежка зависимост от Русия от доставки на природен газ. Ние трябва наистина да разберем дали България може да бъде горда с този проект и дали господин Борисов всъщност е работил за български интерес или за чужд интерес.“, каза Сабрутев.