За яснота относно реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник Димитър Киров настояват общинските съветници от „Продължаваме Промяната Демократична България“.

Мащабното произведение на изкуството пострада при буря в Стария град, вследствие на която падна част от него.  Сграфитото се намира на фасадата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Сградата е недвижима културна ценност и е общинска собственост.

През 2023-та година екип реставратори аварийно укрепи сграфитото, за да запази частта, която не беше разрушена. От тогава досега няма информация кога ще бъзе възстановено напълно срутеното изображение на Захари Зограф, покрай което ежедневно минават стотици туристи и пловдивчани. 

Затова от групата на ПП-ДБ входират питане до кмета Костадин Димитров с два въпроса:

Предвидени ли са средства в бюджета на община Пловдив за 2024 година за цялостна реставрация на сграфитото на Димитър Киров и какъв е размерът на тези средства?

В какъв период общината планира да започне дейностите по реставрацията на сграфитото на Димитър Киров?

От „Продължаваме Промяната Демократична България“ очакват отговорите на общинската администрация в законовия за това срок.

"Само чрез прозрачност и добро управление можем да запазим историческото богатство на нашия град", категорични са общинските съветници.