ГЕРБ срещу ПП-ДБ. Така изглежда балотажът в Пловдив за кмет, на който гласуваме с машини и с хартиени бюлетини.  Двама математици се изправят в битката за управлението на втория по големина град в България – управляващият два мандата район „Тракия“ в града Костадин Димитров от партията на Бойко Борисов, който на първия тур на изборите получи подкрепа от 33% от стигналите до урните избирателите и проф. Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ, чийто резултат е близо 18%. Старибратов е дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив, депутат в 46-я парламент и преподавател в Пловдивския университет.  

Кой от двамата ще е новият градоначалник на Пловдив, предстои да решат днес жителите на града, голяма част от които обаче не гласуваха миналата неделя. Освен ниската избирателна активност, първият тур във втория по големина град беше белязан от големия брой невалидни бюлетини (над 10 000) и сгрешени протоколи, особено в ромските махали. Изборните числа от изминалата неделя дават основание да се смята, че определящи за крайния резултат в кметската надпревара за Пловдив може да са, както гласувалите за останалите политически партии, така и негласувалите на първи тур 66% от пловдивчани.

Официална подкрепа за Костадин Димитров между двата тура бе заявена от останалия на трето място в първия тур екс кмет Славчо Атанасов, издигнат от сборната политическа формацията „Съединени за Пловдив“, който събра 13,4% от гласовете на пловдивчани. Новината бе съобщена, не от представители на коалицията, а от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Дали обаче симпатизантите на "Съединени за Пловдив" ще се вслушат в партийната повеля от ГЕРБ -  предстои да разберем.

РАЙОНИТЕ НА ПЛОВДИВ

Изключително оспорвана се очаква да е и битката за управлението на районите на Пловдив. В 5 от 6-те района на първи тур водят кандидатите на ГЕРБ срещу издигнатите от ПП-ДБ.

Единствено в „Източен“ жителите на района ще избират между Ерол Садъков от другото ново местно политическо сдружение „Браво Пловдив“ и Емил Русинов от ГЕРБ.

В район „Централен“ битката ще е между досегашния кмет от ГЕРБ Георги Стаменов и Чило Попов от ПП-ДБ.

В „Южен“ между Атанас Кунчев от партията на Борисов и Красимир Александров от ПП-ДБ.

Ситуацията в „Северен“ не е по-различна. Днес един срещу друг за кметския стол на района ще се изправят Велислава Любенова от ПП-ДБ  и Илиян Лалев от ГЕРБ.

В „Западен“ балотажът ще е между кандидата на ГЕРБ Ангел Славов и Тони Стойчева от ПП-ДБ.

В „Тракия“ Георги Гатев от ГЕРБ се изправя срещу Николай Гюров от ПП-ДБ.

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

Балотаж ще определи и кметовете на още 11 общини в област Пловдив. На първи тур досегашните си управници преизбраха в 6 от тях - Раковски, Куклен, Родопи, Садово, Кричим и Лъки.

ОбС на Пловдив вече е ясен, първото заседание на местния парламент ще е на 8 ноември. Дали обаче новият кмет ще успее да се справи с управлението на града на фона на изключително фрагментирания общински съвет, в който влизат представители от 8 партии, също е уравнение с повече от едно неизвестно

471 са избирателните секции в Община Пловдив за втория тур на местните избори. Само в 16 от тях няма да може да се гласува и с машина.

Общият брой на избирателите в Община Пловдив, имащи право да гласуват на втория тур е 282 251, съобщиха от градската управа (район „Централен” – 59 499, район „Източен” – 43 359, район „Западен” – 30 617, район „Северен” – 40 826, район „Южен” – 63 120, район „Тракия” – 44 830).

67 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци на Община Пловдив.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, могат да се подават на тел. 112, на денонощно откритата линия - 02/90 112 98, както и на 032/932 248 в Пловдив, на e-mail izbori@mvr.bg. или в най-близкото полицейско управление.