Ваше задължение е да говорите, когато видите несправедливост - това е посланието на днешния 8 декември, което отправи към студентите от ефира на Дарик известният мотивационен лектор Борислав Враджалиев. По време на декемврийското издание на авторското му предаване "Познай себе си!" той провокира младите хора, сами да открият своите ценности в живота.

Основният проблем на обществото ни е свързан с липсата на дефинирана ценностна система, а днес вие сте хората, които търсят светлината, каза още Борислав Враджалиев.

Младите хора тепърва са изправени пред предизвикателството да се справят сами в живота и тези, които имат повече познания, много по-лесно ще могат да определят правилната посока, в която да продължат.

Най-лесно дефинираме ценностите си като отговорим на няколко въпроса: кога сме най-щастливи, за какво сме готови да се борим и да отстояваме, какво ни кара да се чувстваме живи, с какво се гордеем и от какво не можем да се откажем... Когато стигнем до тези отговори, решенията стават по-ясни, пътят ни по-постоянен и смисълът на съществуването ни много по-дълбок, обясни водещият на „Познай себе си!“. Борислав Враджалиев припомни, че 70% от знанията си човек трупа от житейския си опит и уроците, които учи от собствените си грешки и грешките на другите.

Личните му съвети към студентите и всички, които искат да бъдат щастливи и успешно да преминат през университета наречен „Живот“ са:

1. Уважавайте събеседника си и не го прекъсвайте!
2. Бъдете искрени, но не съдете! Никой не е по-голям от Истината. Това правило е решаващо за нашето спокойствие и чувството ни за сигурност.
3. Бъдете проактивни и носете добавената стойност. Това е гаранция, че управлявате сами съдбата си и няма някой друг да решава, вместо вас.
4. Не взимайте нищо лично, но пазете личното си пространство.
5. Мислете положително. Спомнете си за най-великият закон на вселената, законът за привличането!
6. Не се притеснявайте да потърсите помощ. Това не ви прави слаби, това ви прави търсещи.

Търсете и ще намерите,
Поискайте и ще ви се даде,
Почукайте и ще ви се отвори

7-то „златно правило“ за живота е: Забавлявайте се! Смейте се, но не се присмивайте!

Според него днес всеки млад човек е добре да си зададе въпроса: Дали да прекарва 5-6 часа на ден пред телефона си или да вземе в ръце съдбата си и да не изпуска живота да минава покрай него?

Живейте в настоящето, защото миналото е история, а бъдещето е мистерия!, пожела още на студентите Борислав Враджалиев.

Кои са 7-те ефективни правила в работата и как всеки млад човек може по-ясно да определи собствените си ценности в живота, които ще му помогнат по-лесно да взима решения и ще му донесат удовлетворение, успех и щастие, чуйте в предаването „Познай себе си!“ по Дарик, с водещ Борислав Враджалиев.

Предаването може да следите на darik.bg, канала на Дарик Пловдив в YouTube и Facebook.

Автор и водещ: Борислав Враджалиев

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Видео оператор: Денислава Златанова 

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров