Пожарната обстановка в Пловдивска област е напрегната заради високите летни температури и силното засушаване, но ситуацията е под пълен контрол, съобщиха след среща областният управител Ангел Стоев и директорът на Пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

Само за първите осем дни на месеца на територията на областта са възникнали 159 инцидента, като от тях 116 пожара. Благодарение на бързата реакция на пожарникарите, само при 15 от тях има нанесени материални щети.

В повечето случаи причината за инцидентите е човешка небрежност или нерегламентирано палене на стърнища и крайпътни ивици. През почивните дни във всички населени места патрули на пожарната извършват обходи на рисковите зони.

Още през м. март към общините са изпратени писма с препоръки за летния сезон като специално внимание е отделено на обработката на синорите на нивите, намиращи се в непосредствена близост до населените места. „За съжаление част от кметовете не изпълняват предписанията и затова сега гасим пожари“, коментира комисар Мангараков.

Част от общините в областта все още не са създали доброволни формирования, въпреки че законът им дава тази възможност, стана ясно още по време на срещата. Обучението, екипировката, застраховката и издръжката на доброволците е гарантирана от държавния бюджет. Пример в това отношение е Община Пловдив, която има три доброволни формирования – подготвени и оборудвани технически, които оказват сериозна подкрепа в аварийно-спасителни работи не само на територията на Пловдив, но и във всички общини от областта.

С официални писма кметовете ще бъдат приканени да да предприемат кампании за набиране на доброволци.