Все още средната температура за първата десетдневка на май в района на София е малко по-ниска от обичайната за този период на миналите 4 - 5 години, но ни предстоят няколко дни с по-високи температури, така че ще усетим дъха на лятото, което идва.

Нивото на лед в Северния ледовит океан по години. С прекъснатата черна линия е отбелязано нивото на лед тази година.   /ClimateReanalayzer

Във вторник и сряда ще има следобедни валежи, на места придружени от гръмотевици, главно над западните планински райони, но от четвъртък до събота ни чака по-сатбилно време с по-високи дневни температури.

В петък се очаква на места в низините на страната температурите да достигнат до 30 градуса, което си е лятно време. Все пак сме май и все още в дългосречен план не се предвиждат жеги - напротив.

Новата седмица започва със слънчево и топло време

От събота нанатък, дo вторник включително, с различна интензивност над страната ще се създават условия за развитиe на купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, придружени от гръмотевици.

По-активни ще са тези процеси в неделя и вторник, но още от идващата събота времето в следобедните часове ще показва майския си характер.

Първата десетдневка на май е по-спокойна от обикновено, но не бива да забравяме, че май е месецът, който може да ни донесе силни гръмотевични бури, дори градушки, така че в периода от събота нататък следете краткосрочните прогнози на НИХМ, за да разберете какво време ни очаква в краткосрочен план.

Майски снеговалеж в Смолянско

С дестабилизиране на атмосферата от неделя нататък и температурите ще се понижат с няколко градуса, особено във вторник и сряда следващата седмица, но това е напълно обичайно, когато има повечко бури.  

След това ни чака период на по-стабилно време и отново към петък, 20 май, вероятно ще имаме нови превалявания.

Динмично време се очертава след събота, но то е типично майско. Сега въпросът е дали ще се създадат усливия за градушки, но на този въпрос ще отговорят краткосрочните прогнози на НИМХ. Май месец е градобитен месец в чисто статистически план, така че не са изключени и такива процеси.

Шарено време в първата десетдневка на май

Лятото е на прага на северното полукълбо, макар до 22 юни, когато то започва астрономически, да има доста време. Ледената покривка в Северния ледовит океан продължава да се смалява с настъпването на топлото време и на север, и вече е около 13 млн. кв. км. Под средното за периода около 1979 година. Но това не е необичайно. В последните десетилетия ледената покривка в оекана около северния полюс през лятото се свива до около 4 млн. кв. км, с около 3 млн. кв. км тя е по-малка от края на 70-те години на миналия век.

Учените привърженици на катастрофическите прогнози за климата вярваха, че още в средата на миналото десетилетие през лятото няма да има лед в Северния ледовит океан, но това не се случи и в последните десетина години там ледената покривка, в най-топлото време в годината, не пада под 3 млн. кв. км. Което е в противоречие с предвижданията на учените.

Спрете да казвате на децата, че климатичните промени ще ги убият

В този ред на мисли и Малдивдскте острови са си над водата в Индийския океан, нищо, че през годините са правени много предположения, че покачващото се морско ниво ще ги погълне.

Хубаво майско време ни е подготвя природата, да му се радваме - има време до летните жеги.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм