Повече от половината сгради в София нямат мълниезащита. Тя липсва най-често в панелните блокове, особено в тези, в които е извършено саниране. Това каза в интервю за Дарик радио експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

Според нормативната уредба новостроящите се сгради трябва да имат такава защита, друг е въпросът доколко компетентно се прави и доколко са качествени вложените материали, добави той. По думите му най-защитени са обществените сгради, където все пак се правят ежегодни замервания.

Удареният от мълния във вторник е с 20% изгаряния

Хората неглижират мълниезащитата, правилата се спазват най-вече формално, за тях се сещаме чак когато стане бедата, категоричен е инж. Радослав Калчев.

В София има много квартали със старо панелно строителство, които по програмите за топло и хидроизолация се реновират, но това се оказва пагубно за мълниезащитата, смята инж. Радослав Калчев.

Мълния уби трима души в центъра на София (видео и снимки)

В панелните блокове, където мълниезащита все пак има, тя е морално и физически остаряла, поясни експертът. По думите му най-защитени са обществените сгради, където всяка година се правят замервания и обследвания.

В частните сгради етажна собственост има изискване за ежегодни проверки и замервания, но на практика това не се спазва, каза още инж. Радослав Калчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм