Тематиката е с фокус върху възможностите за интегриране обучението за медиите и гражданското образование в клас. Събитието ще продължи два дни и е организирано от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в страната. Сред гостите на събитието беше и областният управител Данаил Ковачев. 

Сред темите, които ще бъдат обсъждани днес и утре са различни методически подходи, както и нелингвистични методи при обучението по дисциплини на френски език. Специално внимание ще бъде отделено и на разнообразието на франкофонската преса. Ще бъдат представени и университетски франкофонски програми в български университети. Ще се проведат и редица обучителни ателиета. В тях участват и възпитаници на Английската езикова гимназия в Русе.

Припомняме, че тя е сред училищата в региона и страната, които предоставят отлично обучение по френски език и често ученици от гимназията се завръщат с призови места от конкурси и състезания или стават носители на сертификати за владеене на френския език на различни нива.

Към момента френски език в гимназията изучват над 100 ученици от 9 до 12 клас като втори чужд език. Учител по френски език в гимназията е Милена Стойчева. 

На форума присъстваха заместник-съветникът по сътрудничеството и културната дейност и и.д. директор на Френския институт в София, а също и аташе по образователно сътрудничество Клодия Калво, председателят на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България Вяра Любенова, заместник-директорът на училището по учебна дейност Милена Бъчварова, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.