Определенията на Районен съд – Русе, с които е взета мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на три лица, представящи се за сирийски граждани, бяха потвърдени от Окръжния съд и влязоха в законна сила.

Срещу тримата са повдигнати обвинения за това, че на 20.03.2023 г., на ГКПП "Дунав мост" направили опит да излязат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието им останало недовършено поради независещи от тях причини.

Според защитника им, тримата млади мъже са избягали от войната в Сирия и не следвало да престояват в ареста заедно с рецидивисти, крадци и убийци. Прокурорът възрази, че обвиняемите са без документи за самоличност и при по-лека мярка за неотклонение биха се укрили и по този начин биха затруднили разследването по водените срещу тях наказателни производства.

Според въззивните магистрати, Районен съд - Русе правилно е преценил и е взел по отношение на обвиняемите мярка задържане под стража. Въпросът за съпричастността на всеки един от тях в извършването на инкриминираното деяние е в достатъчна степен изяснен. Безспорно, както са счели и дежурните състави в Районен съд – Русе, ако не бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда, е налице висок риск мъжете да напуснат пределите на страната и така да осъществят отново престъпление по същия текст от Наказателния кодекс.

Определенията на Районен съд – Русе са потвърдени изцяло и вече са в законна сила.