Липсата на определени лекарства датира от доста години и за съжаление е постоянна. Тази криза обаче в последно време се задълбочава.

Профсъюзът на френските болници призова за безсрочна стачка

Наблюдаваме от една страна изчезването на лекарства окончателно от българския пазар, а от друга – дефицит, при който лекарствата се разпределят на определени „приятелски” аптеки. Това заяви пред Дарик Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. По думите му в основата на този проблем стои грешната лекарствена политика. Държавата вече няма абсолютно никакво участие в тази политика, няма орган, който да регулира наличности от лекарства, няма и експертни съвети, които да определят необходимостта определени групи лекарства винаги да са налични.

Методът да се притискат фирмите производители да поддържат у нас най-ниската цена на лекарството вече не работи така, както преди страната ни да влезе в Европейския съюз, категоричен е Антон Вълев. Друг проблем според него е ДДС върху лекарства, което у нас все още е 20 процента.

„Най-добрите лекари“ и годишният обзор на Димитър Панев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм