Кръгът от консултации за съставяне на правителство приключва. Днес от 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на най-малката по численост парламентарна група – „Български възход“.

Радев ще връчи третия мандат след Нова година

Президентът Румен Радев ще проведе последната си консултация за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. На „Дондуков“ 2 днес ще пристигнат представители на „Български възход“, които са най-малката по численост парламентарна група. С тази среща кръгът от консултации приключва и по Конституция държавният глава ще трябва да започне с връчването на проучвателните мандати за формиране на кабинет. Няма обаче конкретен срок, в който след приключването на консултациите президентът трябва да даде първия мандат на най-голямата по численост парламентарна група – в случая тази на ГЕРБ-СДС. След като това все пак се случи, от ГЕРБ ще разполагат с една седмица, за да предложат състав на правителство. Ако не успеят да се справят със задачата, Радев ще пристъпи към връчването на втория мандат на „Продължаваме промяната“, които също ще имат седмица за формиране на кабинет. В случай, че и те го направят, държавният глава ще връчи и третия мандат, но този път партията ще е по негов избор. Тя обаче не разполага с конкретен срок, в който да предложи правителство и съответно това може да продължи повече от седем дни.

Иванов: Трябват усилия да има правителство на реформите, а не на реванша

Миналата седмица Румен Радев отново заяви, че няма да бърза с процедурата и със сигурност ще връчи третия мандат след Нова година освен ако парламентарно представените сили не пожелаят това да се случи по-скоро. Той обясни, че целта му е, ако се стигне до нови предсрочни избори, те да не са през януари или февруари, а най-рано през месец март. В този случай, президентът ще разпусне 48-ото Народно събрание, ще насрочи датата за вота, а страната ни ще продължи да се управлява от служебен кабинет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм