„Русе има много предимства пред останалите градове – локацията и транспортната свързаност са само едни от компонентите за още по-усилено развитие на града“.

С тези думи се обърна към заместник-кметовете на община Русе Златомира Стефанова и Димитър Недев посланикът на Китайската народна република в България. Н. Пр. Дун Сяодзюн е на работно посещение в града заедно с началника на отдел „Образование“ в посолството Ян Тиен и старши експертът в отдел „Политика“ Ма Ци.

По време на срещата в сградата на местната администрация беше обсъден предстоящият Фестивал на драконовите лодки, който се предвижда да се проведе през пролетта на територията на Лесопарк „Липник“. Събитието се подготвя съвместно от Община Русе и посолството на Китай и се очаква да представи зрелищния спорт пред русенската общественост. Фестивалът предхожда предстоящото Световно първенство по драконови лодки, което ще се проведе през 2025 г., на което домакин отново ще е Русе.

„Градът се разви много през изминалите няколко години, очакваме със стартирането на гражданските полети от Летище Щръклево да затвърдим статута на Русе като северна столица на България“, заяви Димитър Недев. Той изрази благодарност за 4-те драконови лодки, които общината получи безвъзмездно от китайския град Ичун, с който Русе установи приятелски отношения. Заместник-кметът сподели, че атрактивните плавателни съдове вече се радват на засилен интерес от страна на спортистите.

Н. Пр. Дун Сяодзюн изрази впечатлението си от нивото на преподаване на китайски в града. Повече от 400 ученици изучават екзотичния език в СУ „Васил Левски“

Обсъдени бяха и културните събития, като гостите бяха поканени от заместник-кмета Златомира Стефанова да включат Туристическото изложение „Уикенд туризъм“ в своя културен календар. Представителите на дипломатическата мисия изразиха готовност да рекламират своята страна по време на изложението, което е едно от най-големите събития в България, подкрепено и от Министерството на културата.