2023 г. беше рекордна за кредитния пазар у нас във всичките му сегменти. Най-голям ръст продължава да се наблюдава при ипотечното кредитиране, където темповете са двуцифрени при трайно ниски лихвени проценти.  На този фон, БНБ има готовност да наложи допълнителни мерки спрямо потребителите, за да охлади бума на кредитирането, който застрашава домакинствата от повишение на инфлацията и на задлъжнялостта. Това става ясно от публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на търговските банк.

Според финансиста Юлиян Войнов, сред основните фактори за 20%-ният ръст на ипотечните кредити е сравнително ниският лихвен процент, който се е наложил в България, тъй като страната ни няма автономна парична политика и по тази причина лихвените проценти са обвързани основно с предлагането и търсенето на банковия пазар.

„Поради липсата на развит фондов пазар в България, както и на ниска финансова култура на населението, най-познатият метод за предпазване на парите от инфлацията е инвестиране в имоти. Ето защо виждаме много високи цени на имотния пазар, необичайно високи, предвид нивата в други европейски градове“, коментира Войнов в предаването на Дарик „Кой Говори“.

По думите му, най-вероятно след като влезем в еврозоната лихвите у нас ще се повишат и ако се стигне до минимално увеличение, може би то няма да бъде усетено, но ако лихвите се покачат с 1-2%, това ще доведе до сериозно увеличение в месечната вноска за домакинство.

„В България лихвите по ипотечни кредити са плаващи и ще се повлияят много по-бързо от конюнктурата. За сравнение, една от причините Съединените щати да не изпадат в рецесия, въпреки високите лихви по ипотечните кредити, е че те са фиксирани за целия период от около 20-30 г. У нас това не е така и в момента, в който лихвите се вдигнат, това ще има негативно отражение върху доходите на населението“, допълни финансистът.

Най-неприятният момент, според Войнов, ще бъде, ако очакваното увеличение на лихвите доведе не само до срив на инвестициите на имотния пазар, но и до разпродажба на такива жилища, поради невъзможност за обслужване на тези кредити.

Чуйте още от разговора с Юлиян Войнов в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм