Приемането в еврозоната не е панацея и няма да реши всичките ни проблеми – нито на държавата, нито на бизнеса, нито нашите лични проблеми, пише Darik Business Review.   

Това обаче не е и най-лошото нещо, което ще се случи, както някои твърдят. Предстоят много възможности, но и много отговорности, заяви финансовия консултант Стойне Василев по време на конференцията InvestPro 2024.

Как обаче ще се отрази приемането на България в еврозоната на нашите лични разходи, спестявания, на лихвите по кредитите, какво ще се случи с цените на имотите и в каква валута е добре да са нашите инвестиции, според Василев?

Еврозоната е втората най-голяма икономика в света след САЩ по данни от 2022 г. Общо 38% от световните плащания се падат на еврото, като то се използва не само в страните в еврозоната и много други страни в Европа и извън Европа, тъй като това е една от най-стабилните валути.

Еврото също така заема 21% от световните валутни резерви, посочи Василев.

Спестявания

Всички спестявания в банки ще се превалутират автоматично без допълнителни разходи. Ще разполагаме с достатъчно време за това.

Българите са преживели четири деноминации, като последната от тях беше през 1999 г., когато в началото на юли 1 000 стари лева станаха 1 лв. Тогава за един месец всичко приключи около смяната на парите и нито един човек в България не обедня от нея, припомни Василев.

Заплатите и цените

Чували ли сте тезата, че цените ще скочат двойно след влизането в еврозоната и ако един хляб струва 1 лв., то той ще стане 1 евро?

Василев отправи интересно предложение към хората, които вярват, че това ще се случи, като обяви, че изкупува неограничено количество евро на курс 1 към 1 спрямо лева.

Заплатите ще се превалутират и ако получавате 1 955.83 лв заплата, тя ще стане 1000 евро, като това ще важи и за цените.

От датата на приемането ни ще има период от 6 месеца, в който цените ще се изписват в евро и в лева, последван от друг период от 12 месеца, а ние ще разполагаме с достатъчно време да обменим парите си в търговските банки. БНБ също така ще изкупува левове неограничено на този фиксиран курс.

Няма причини цените да се вдигнат заради приемането на еврото, като поскъпването и поевтиняването на стоките се влияе основно от търсенето, предлагането и конкуренцията.

Василев посочи като пример цената на олиото, което стигна 7-8 лв. за литър, а сега е около 2 лв. Със сигурност ще има спекулации, но нещата ще се регулират, смята той.

Като пример за това, че инфлация у нас има, със или без евро, Василев посочи факта, че за периода ноември 2021 г. – ноември 2023 г. тя е над 32% и то само според официалната статистика, като реалната е по-висока.

Друга фрапираща цифра е, че в периода май 1990 г. - ноември 2023 г. инфлацията у нас е над 625 000%, по данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната инфлация в еврозоната към ноември е 2.4%, докато повечето от страните в Европа с най-висока инфлация са извън нея, в това число и България, посочи още Василев.  

Спестявания преди еврозоната

Във връзка с макар и минималната вероятност фиксираният курс, по който е обявено, че ще влезем в еврозоната, да се промени, Василев дава като насока спестяванията до 50 000 лв. да се държат в лева.

Ако обаче имате между 50 000 и 200 000 лв., изберете поне още една стабилна валута, каквато е еврото. Ако имате над 200 000 лв., можете да добавите още една валута, като швейцарския франк, който, според Василев, е по-стабилен от долара.

Ако разполагате с над 200 000 лв., трябва също така да разделите парите си поне в две банки, за да може да се възползвате от гаранцията по депозитите. Той също така призова потребителите да четат внимателно валутните клаузи в договорите си за депозит.

Кредити в евро

Когато влезем в еврозоната, кредитите също ще се превалутират автоматично.

Има обаче една клауза към договора ни за присъединяване към еврозоната, за която малко хора знаят и която гласи, че условията, по които сте сключили договора си за кредит, не могат да се променят и да станат по-неблагоприятни за вас.

Така че, ако някоя банка се опита да направи това, то не би било законно, заяви Василев.

Според него, лихвите по кредитите най-вероятно няма да паднат, или поне не краткосрочно, тъй като, образно казано, ние живеем в един лихвен рай. Лихвите по ипотечните кредити в България са на едно от най-ниските нива в ЕС и не само.

Когато влезем в еврозоната, тези лихви няма да паднат. След като вече станем страна от еврозоната, с по-добър кредитен рейтинг, в дългосрочен план лихвите ще намаляват.

За какво да внимаваме

Методологията за определянето на лихвите по ипотечните кредити у нас най-често включва референтен лихвен процент по депозитите, който е почти нулев плюс фиксирана надбавка, което прави около 2.5%.

Ако обаче тя се промени и заради влизането в еврозоната вашата банка иска да използва Euribor, който в момента е 3.6% (12-месечен), тогава вашата лихва ще надхвърли 6%.

Потребителите трябва да се внимават с тази методология, предупреди Василев, банките трябва да ви уведомяват и ако това се случи, може да изберете друга банка.

Ако в крайна сметка има повишаване на лихвите, тъй като се върви в тази посока по други причини, които не са свързани с еврозоната и приемането на еврото, добър вариант е, ако сега теглите кредит, да изберете фиксирана лихва за 3 до 5-годишен период, съветва Василев.

Тя обаче е с малка надбавка над плаващата, така че трябва да прецените дали това си струва или не.

Василев също така съветва да не се теглят кредити в евро, защото има вероятност, макар и малка, да се промени курсът. Той даде за пример изтеглилите преди години кредити в швейцарски франкове, които изведнъж осъмнаха с доста по-високи вноски.

За разлика от кредитите, инвестициите е добре да са в по-стабилна валута. Те също ще се превалутират автоматично, но при равни други условия за предпочитане, според Василев, е те да са в евро, независимо от наличието на валутния борд и от фиксирания курс.

Инвестициите в долари и швейцарски франкове също са вариант, смята той. Василев посочи като пример повечето платформи за търговия с ценни книжа, p2p, инвестиционните застраховки и други, които вече са в евро.

Цените на имотите

В дългосточен план влизането на България в еврозоната ще доведе до повишаване цените на имотите, но не веднага, защото тази новина вече е изконсумирана на пазарите, отбеляза Василев.

Според него, ще има и спекулации, но дори и в момента има имоти, които се предлагат на цени два пъти над пазарните и те не се продават, просто защото няма купувачи.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм