Призив към кмета на Варна Благомир Коцев не разрешава строителството на жилищен комплекс в квартал „Аспарухово“ отправи предшественикът му Иван Портних. Той обясни, че е разработен подробен устройствен план на проекта, който е на терен от 70 дка в района на рибарското пристанище „Карантината“.  

„Теренът все още е част от горския фонд, като гората ще бъде изсечена, за да се вдигне поредната бетонова кула. Такава инвестиция край морето носи печалба от над 140 млн. лева. Проектът е на бизнесмена Ангел Дерменджиев, който на последните местни избори с неговата листа на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, която организира и подкрепя, получи близо 10 000 гласа. Не знам Земеделската партия, при цялото ми уважение към нея, някъде има ли гласове, но във Варна има 10 000 гласа, колкото беше разликата в изборния резултат на финала“, коментира Портних.

Бившият кмет добави, че по време неговото управление е спрял проекта и категорично е отказал да го подпише.

„Виждаме, че при такива огромни печалби кмет, който се опитва да ограничава такива безумни строителства, в крайна сметка предизвиква съответна реакция, затова бизнес субектите участват в изборите и си избират кмет и мнозинство в Общинския съвет. Аз отказах да подпиша този проект, призовавам новия кмет също да го спре, а не да изпълнява евентуално свой предизборен ангажимент към тези, които го направиха кмет“. 

Проектът е вкаран в ЕСУТ от бившия главен архитект Виктор Бузев, като това е една от причините за отстраняването му от длъжност, каза още Портних. Той увери, че групата на общинските съветници от ГЕРБ и граждански организации в „Аспарухово“ ще следят под лупа какво ще се случи.