В пространството на Младежкия дом в Пазарджик до края на ноември предстоят няколко партньорски събития. Водени от стремежа да представят културно съдържание от различни сфери, както и културни продукти с актуални младежки теми, от екипа на ведомството ще представят на местната общност социално-ангажирани изкуства за младежи, детско интерактивно представление, музикален конкурс и други.

Поредицата започва днес от 18:00 часа. С издателство Scribens ще бъде представена дебютната книга "Хералдика на чувствата" от Александър Алексиев. Събитието е с участието на Георги Спасов и Илия Михайлов - учители, и музиканта Димитър Стоименов от "Voice and Fingers". Александър Алексиев е възпитаник на Езиковата гимназия, занимава се професионално с туризъм, председател е на Българското хералдическо вексилоложко общество, член е на УС на Българското дружество за защита на птиците, футболен фен и меломан.

Също днес от 19:00 часа започва „Отнася се до всички“ – прожекция на спектакъл по пиесата на Дана Сидерос с вплетени лични истории. Продукцията е на Асоциация за изкуство и младежки инициативи „Студията“, а темите които повдига спектакъла, в който играят младежите от „Студията“, са за приемането на различните, връзката учител – ученик, общуването и неговите емоицонални проявления.

На 26 ноември от 11:00 часа идва ред на "Кральо – Портальо". Змейове, тенци, самодиви и юнаци са малка част от вълшебния свят на българския фолклор. Игри като „Бели пеперудки“ и „Кральо Портальо“ са отдавна останали в едно време без смарт устройства. Красотата на народните песни, предания и обичаи обаче е неоспорима и привлича малки и големи по света.

Представлението, кръстено на едноименната народна игра „Кральо Портальо“, е интерактивно преживяване за деца над 6 години, в което малките зрители научават различни фолклорни митове, песни, игри, гатанки. Потопете се в света на народното творчество с гласа на Нина Николина и актьорите Георги-Маноел Димитров и Димитра Поповаки и обичаи. 

На 28 ноември от 12:30 часа публиката ще види "Oко нa художник, душа на поет" - интерактивен спектакъл  на Театър „Цвете”,  изграден върху четири къси разказа на Елин Пелин – „По жътва”, „Задушница”, „Косачи” и „На оня свят”. Между разказите актьорите влизат в диалог със зрителите, за да им помогнат да осъзнаят посланията на автора и средствата, чрез които ги постига. Спектакълът ще се играе пред ученици от ОУ „Иван Батаклиев“.

В началото на декември ще се проведе и ежегодният конкурс на Музикална академия „Нота по нота“. А до края на годината ще има и още интересни инициативи свързани с обучението в различни сфери на изкуството за деца и младежи.