Най-малко четирима души са загинали при руска атака с дронове тази сутрин в Харков. Според местните власти при нападението са ударени жилищни блокове и къщи. Сред загиналите има и спасители, убити при повторно нападение на мястото на една от атаките.

Областният управител Олег Синегубов съобщи в "Телеграм", че жертвите са четири, а ранените десет, единият от които е в тежко състояние. В същата социална мрежа кметът на Харков Игор Терехов посочи, че ударите са били общо пет. При един от тях е причинен пожар, част от сграда е рухнала, а най-малко три превозни средства са повредени.

Украинската телевизия съобщи, че при един от ударите са разрушени жилища на три от етажите на 14-етажна сграда. Медията допълва, че работата на спасителните екипи е била забавена поне с час заради опасения от възможни нови удари.

Кметът на Харков допълни, че в някои части на града са възможни прекъсвания на електричеството. Русия през последните седмици засили атаките си срещу енергийната инфраструктура в Украйна.

Русия отрича да е нападала преднамерено мирно население в хода на продължаващата вече 25 месеца война, в която тя насочи основното си внимание към превземането на източните и южните части на Украйна.

Харков е честа мишена на руски нападения с ракети и дронове, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица руската армия пусна авиобомба над града, при което загина човек. При ракетна атака по-рано този месец срещу промишлен район бяха убити петима души.