В анализ на изданието Politico, се твърди, че страната ни не е готова да се присъедини към еврозоната през януари 2025 г., както е предвидено сега. Причините, според медията, са две: високата инфлация у нас и руската пропаганда, довела до ниска обществена подкрепа за европейската валута и въвеждането ѝ. 

Експерти и политици, които са говорили пред Politico, са убедени, че целевата дата 1 януари 2025 г. няма да бъде спазена - не само заради политическите сътресения в България, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа.

Според Чинция Алсиди, старши научен сътрудник в брюкселския мозъчен тръст CEPS, "най-рано" през януари 2026 г. би било по-реалистично, като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към национална валута.

Изданието цитира и евродепутата от БСП Петър Витанов, според когото страната ни се намира "в средата на политическа криза", което би направило "невъзможно" присъединяването на България към еврозоната до началото на годината. Ева Майдел от ГЕРБ пък е коментирала пред медията, че още на 1 януари 2025 г. България може да приеме еврото. Майдел обяснява оптимизма си с факта, че левът, е обвързан с еврото от 1999 г., а България е в банковия съюз на ЕС от 2020 г. - стъпки, които според евродепутата показват "много, много ясен ангажимент" за присъединяване.

Въпреки положителната оценка на някои политици като Ева Майдел обаче, Politico припомня, че няколко политически лидери, включително гуверньорът на централната банка в София, са повдигнали перспективата за влизане в средата на 2025 г., ако това не може да се случи през януари.