Наистина получих политическа подкрепа. И за мен беше много така блазнещо моето собствено его, защото я получих без да съм я потърсил. Това каза пред БНТ директорът "Пирогов" д-р Валентин Димитров. По думите му такава подкрепа е имало от много политически формации. Той уточни, че отново ще участва в конкурса за шефското място, въпреки че назад във времето отричаше да има такива намерения. 

“На фона на това, което се получи и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание", каза Димитров.

Според настоящия шеф на "Пирогов" болницата към този момент се е "успокоила" и е продължила да се развива по правилния начин.

"И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу "Пирогов" и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти", каза шефът на "Пирогов". 

Димитров беше категоричен и за това, че е политически неутрален и “няма да го видим в нито една листа”, но допълни, че му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което според него е нещо нормално.

"Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме", каза той. 

Според шефът на “Пирогов” причината болницата да е толкова важна за политиците не е финансова.

"В "Пирогов" парите са толкова, колкото се плащат заплатите, защото трябва да се дадат едни добри заплати и да се обезпечи дейността на болницата така, че да нямаме дефицит в услугата или в необходимостта за даване на добро здравеопазване", отбеляза той. 

Димитров уточни също, че на "Пирогов" в момента са му нужни 60 милиона лева, за да стане европейска болница и, че болницата към момента няма финансови задължения.