Полицията в Лос Анджелис съобщи, че е започнала разследване на смъртта на актьора Матю Пери. Звездата от хитовия телевизионен ситком „Приятели“, почина внезапно през октомври миналата година от остри странични ефекти на веществото кетамин. Разследването ще проучи как холивудската звезда се е сдобила с анестетика кетамин, открит в организма му, при това в такива дози.

Като фактор, допринесъл за смъртта на Пери, която тогава беше обявена за злополука, беше посочено и удавяне.

В изявление до медиите във вторник полицейското управление на Лос Анджелис потвърди, че работи с Агенцията за борба с наркотиците и Пощенската инспекция на САЩ по разследването на смъртта на 54-годишния мъж. Не е ясно докъде е стигнало разследването, нито кой е бил разпитан в рамките на него.

През декември съдебният лекар на окръг Лос Анджелис заяви, че в кръвната проба на Матю Пери след смъртта са открити „високи нива на кетамин“.

Старши заместник-съдебният лекар в Ел Ей добави, че други фактори, допринесли за смъртта му, са коронарната болест и въздействието на бупренорфина, който се използва за лечение на разстройства, свързани с употребата на опиати.

Преди смъртта си Пери е получавал лечение с кетамин под медицински контрол за депресия и тревожност, въпреки че в доклада се отбелязва, че последното предписано му лечение с кетамин е било седмица и половина преди смъртта му.

На върха на славата си Пери се бори със зависимостта си от болкоуспокояващи и алкохол и многократно посещава рехабилитационни клиники. През 2016 г. той заяви пред BBC Radio 2, че не може да си спомни три години от снимките по време на „Приятели“, заради пиенето и наркотиците.

След опитите за лечение той пише в мемоарите си, че от 2001 г. насам е предимно трезвен - „с изключение на около 60 или 70 злополуки“.