Полицейските инспектори от Районно управление – Девин към ОД на МВР – Смолян Фидан Чавдаров и Джамал Чолаков са отличени със Специална награда за личен принос на служител на пътна полиция за проявените от тях кураж, смелост и професионализъм на провелите се 10-ти годишни награди за пътна безопасност за 2023 година.

На 29.04.2023г. около 00:30ч. инспектор Джамал Чолаков заедно с колегата си инспектор Фидан Чавдаров от РУ – Девин пътуват, в извън работно време, от гр. Девин към гр. Доспат с личен автомобил, когато преди с. Борино забелязват извън пътя светлини, на около 20-30 метра под стръмен скат. Веднага спират и осветявайки мястото под пътя виждат лек автомобил с включени фарове и щети по цялото купе, както и следи от преобръщането му по ската.

Отивайки до автомобила разбират, че ПТП е станало преди броени минути, виждат младо момиче седнало зад волана със следи от кръв по ръцете и лицето, и щети по купето на автомобила. Момичето е контактно и категорично отказва да бъде извикана спешна помощ, като заявява, че чака приятели и родителите си да го приберат. На място идват нейни приятели, които са твърдо убедени, че ще закарат момичето вкъщи сами и не желаят да идва линейка и полиция.

Двамата служители се легитимират със служебни карти и предотвратяват тези действия, запазват местопроизшествието и уведомяват „Бърза помощ“, както и органите за контрол от „Пътна полиция“. Остават на мястото докато приключи огледа на произшествието и съдействат на екипа на спешна помощ. 

След направените медицински прегледи в МБАЛ „Братан Шукеров“ – гр. Смолян е установено, че пострадалата е с фрактура на шиен прешлен и комоцио.

След адекватната и навременна намеса на служителите при оказване на спешна медицинска помощ е предотвратено евентуално по-тежко увреждане на пострадалата при евентуален опит за изкарването ѝ от автомобила без обездвижване на горната част на тялото и транспортирането без медицински транспорт.

Пострадалата е ученичка в 12-ти клас и през месец май е предстояло празнуването на абитуриентския ѝ бал. След събитието родителите и близките на пострадалата са изказали своята благодарност лично на двамата служители за адекватната реакция и оказана помощ.

Церемонията по връчването на Годишните награди за пътна безопасност за 2023 година се състоя преди дни в Хотел Hyatt Regency Sofia.