Хубавото време дава шанс на българското Черноморие за късен летен сезон. Температурата на морската вода достига 25 градуса, а много хора избират това време от годината за своята лятна почивка. 

В края на септември Южното Черноморие вече се посещава от летовници, които искат да почиват далеч от шума и навалицата. Цанка Йорданова от Пловдив идва за осма поредна година в „Слънчев бряг“, за да използва отпуската си. 

„Сега е по-спокойно, идвала съм когато е сезонът и хората са много, повече деца има, по-трудно се почива. Аз съм почивала и август месец и ми е излизало някъде около 1000 лева, сега е 500 лева“, казва тя пред bTV.

На същото мнение са и гости от Сърбия, които са отседнали в хотел на първа линия в курорта. Смятат, че септември е изключително подходящ за почивка на морето.

„Тук почиваме за 25-и път. Били сме в Хърватия, Черна гора, Египет, но тук ни харесва най-много. Хората са мили, учтиви. Септември месец и цените са по-добри. За двойна стая плащаме по 100 лева на ден с включена храна“, казва Ненат Тасич, турист от Сърбия.

Туристи, избрали да отседнат в къща за настаняване вместо на хотел, отбелязват и минусите на късната лятна почивка. „За съжаление, вече в този период са затворени много от заведенията. Даже търсихме днес на обяд , нямаше къде да хапнем“, казва Ирен Димитрова.

Заетостта на един от хотелите е 70% в края на сезона.

„Повечето от туристите ни са хора, които повтарят при нас. По-голямата степен това са хора, които са работили цяло лято и предпочитат спокойна почивка, да няма много деца. Имаме поляци, малко унгарци по-възрастни хора, имаме румънци, сърби. Нашият курорт „Слънчев бряг“ е изключително полезен за всички аудитории в зависимост от класациите на месеците“, коментира Румен Мончев, собственик на хотел.

Татяна Гуджева от Украйна вече подготвя новогодишните си подаръци на плажа.

„Аз съм от Одеса и там морето е съвсем различно. Дойдохме група жени на българското Черноморие, за да си починем и да се разсеем. Септември е бархетният сезон. А на спокойствие започнах да подготвям и новогодишните подаръци“, казва тя.

Очакванията на хотелиерите са сезонът да се удължи до средата на октомври.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм