В Пловдив почитат жертвите на комунистическия режим. Церемонията, организирана от „Съюза на репресираните от комунистическия терор“,  ще се състои в 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”.

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърдена с решение на  Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев и Петър Стоянов, които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

Паметникът „Свидетелят“ в Пловдив е дело на скулптора Георги Иванов (Жорж Трак). Монументът бе издигнат през 2005 г.  Идеята за 1-ви февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.