Зимата у нас ще си даде известна почивка в следващите дни, особено в средата на новата седмица ще ни поднесе и нов период с по-високи от обичайните температури за средата на декември.

Средиземно море ще бъде по-спокойно и няма да запраща към Балканите нови циклони, което обуславя и по-спокойното време, което очакваме. 

В събота и неделя без валежи, с положителни дневни температури до 7 - 8 градуса, снегът, където наваля в последните 24 часа, ще се стопи и пътищата ще бъдат в добро състояние за зимния сезон. 

В понеделник към страната ще се приближи атмосферно смущение от северозапад, но според моделите не се очаква влошаване на времето и валежи, освен в крайните северозападни и западни планински райони. 

От вторник до към петък спокойно време, като северно от планините и на изток температурите ще започнат да се повишават и в четвъртък, и петък е възможно да измерим температури и над 12,14 градуса.

Прогностична карта на по-високите от обичайните температури над страната около 14 декември. ClimateReanalayzer

В края на следващата седмица, след преминаването на топлия период ще настъпи застудяване, но моделите си противоречат по отношение на възможността за валежи около петък - събота другата седмица.

Част от моделите показват преминаването на студен фронт, който ще е свързан с валежи и от дъжд, а възможно е и от сняг. Не е много ясно какво ще се случи тогава, затова оставаме в очакване на изясняване на ситуацията и на следващото заседание на Синоптичната комисия във вторник ще знаем повече по отношението на валежите в края на следващата седмица.

Около 20 и след 20 декември част от моделите дават появата на средиземноморски циклон в близост до нашата страна. Ако това се реализира, може да доведе до нова валежна обстановка в страната. Това ще върне евентуално зимата у нас. Това обаче е тенденция, а не ясна прогноза.

В Европа зимата също ще отстъпи слабо, след натиска, който оказа в началото на зимния сезон, особено в Германия, Австрия, Чехия.

Все пак на изток студът е силен, много близо да столицата на Русия - Москва, температури под минус 20 градуса. А в Сибир и северните райони на Азия температурите вече паднаха под минус 40 градуса. Зимата там е в разгара си.

Оставаме с по-меко време в следващите дни, това е добрата новина за всички нас, защото бяхме неприятно изненадани от началото на зимата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм