В декларация от БСП Пловдив се обявиха против Дондуковата градина да се преименува на патриарха на българската литература Иван Вазов.  

Градината носи името на своя главен вдъхновител, разпоредител създаването ѝ - временно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз ген. Дондуков-Корсаков, завявят социалистите.

Първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции и един от основните паркове в града е създадена след Освобождението през 1878 г. През 1880г. с нейното озеленяване и благоустрояване се заема известният швейцарец Люсиен Шевалас, за да се изпълнят основните цели и функциите й като първа градска градина в Пловдив с обществено значение. През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. От 1993 г. градината е в режим на опазване на исторически зелени площи в район „Централен“ на града.

Един от най-забележителните ни творци, пребиваващ и творящ по това време в Пловдив е поетът и писател Иван Вазов. Творбите на Вазов „Под игото“, „Немили, недраги“, „Аз съм българче“ и много други, ни възпитаваха на патриотизъм и родолюбие. Огромна е нашата и на поколенията признателност, казват от БСП.

Не по-малка е признателността на българския народ и към доблестните войни и офицери спомогнали за възкръсването на Третата българска държава, допълват социалистите.

„Дондуковата градина е не само парк в сърцето на града, тя е физически израз и за поколенческа благодарност! Не случайно там са и паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост, до площад „Цар Калоян“ и Паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи.

Без да заменяме или противопоставяме отделни исторически личности нека запазим емблематичният родолюбив пловдивски дух на признателност, толерантност и отдадем почит всекиму, спомогнал за изграждането на държавността и на духа български“, пишат още в декларацията си от БСП.