За поредна година пловдивските музеи се включват в международната инициатива Европейска нощ на музеите 2023. 19-ата Европейска нощ на музеите е събитие, което се провежда в повече от 3000 музея в близо 30 европейски държави. По този повод музеите отварят вратите си безплатно вечерта и предлагат различни интересни дейности за своите посетители. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а събитието обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.

В събота, 13 май, пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на богатото културно наследство на Пловдив освен в стандартното работно време на културните организации, но и в часовете между 18:00 и 24:00 ч. В допълнение към богатите си експозиции, тази година музеите и Градската художествена галерия ще предложат поредица от културни дейности и събития за малки и големи с вход свободен.

Регионален етнографски музей - Пловдив участва в Европейската нощ на музеите с представяне на аудио разходката „Овчар и невеста”. Екипът на музея, заедно с Института по математика и информатика на БАН, разработиха съвместен идеен проект за цифров маршрут, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Разходката преминава през осем от експозиционните зали и разказва за любовта между двама млади през епохата на българското Възраждане. Посетителите ще имат възможност, чрез сканиране на QR кода на всяка от осемте табели, да разкрият тайните на експонатите, които ще „разкажат“ своите истории.

Регионалният исторически музей в Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите с две специални инициативи. В експозиция „Съединение на България от 1885 г., на пл. „Съединение” 1, ще бъде открита изложбата „В сърцата си българското носим”, която демонстрира богатото разнообразие и красотата на българските шевици. В експозиция „Българско Възраждане”, на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Стария град, ще се състоят традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането на пловдивското дружество „Родолюбие”.

Регионалният археологически музей - Пловдив ще предложи на своята публика възможността да наблюдава в реално време нареждането на следващата временна изложба на музея - „Открития 2022”. През стъклените стени на залата за временни изложби, музейните специалисти ще покажат какво влиза зад витрините на една археологическа изложба и как точно се нареждат древните артефакти. За малките, а и за големите посетители, ще има обособен занимателен кът „Оцвети миналото”. Там те ще могат сами да претворят чудните цветове на разнообразни изображения от отминали епохи или пък да създадат свой собствен, разноцветен вариант на миналото.

Регионалният природонаучен музей – Пловдив се включва със специално събитие „Видеонаблюдение в реално време на птичи семейства“. На специални монитори във фоайето на музея, посетителите ще могат да ,,надникнат под завивките" на няколко птичи семейства. Благодарение на системата за видеонаблюдение в реално време на Зелени Балкани, ще научим кога си лягат белошипите ветрушки и „нощни птици” ли са щъркелите.

Градската художествена галерия се включва в 19-ата нощ на музеите с пет свои сгради. До 21:00 ч. може да бъде разгледана Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ №14А в Стария град, в която от 18:30 ч. ще се състои и концерт на Камерен хор „Иван Спасов“. Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22, авторските изложби в галерия „Капана“ и в Зала „2019“, както и залите за временни експозиции, също ще очакват пловдивчани и гостите на града.

От 17.00 до 20.30 ч. Музеят на авиацията се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за вътрешната и външната експозиция и за най-новата фотодокументална изложба „Въздушното разузнаване в България 1912 – 1945“. За най-малките си гости екипът на Музея е подготвил отборната игра морски шах „Вертолети“. Играта създава у децата екипна култура и дава възможност да научат повече за военните вертолети МИ 14 и МИ 24. Друга атракция е играта „Летец – откривател“, в която посетителите ще бъдат предизвикани да проявят находчивост и бързина, издирвайки детайли от самолети. А всички любителите на авиацията ще се запознаят с историята на българската водосамолетна авиация чрез спомените на полк. Мирчо Калчев, летял на водосамолет Арадо 196 А-3 в документалния филм „Водохвърчилната стация „България“ със сценарист Матей Тодоров и режисьор Людмил Колев.