Войната в Украйна не е за вяра, това е война от гордост. Това каза в словото си пловдивският митрополит Николай, който отслужи молебен за мир в катедралния храм „Успение Богородично“. Владиката се обърна към всички християни с послание за усилени молитви, за да спре кръвопролитна война, разразила се сред православни народи, вследствие военната атака на Русия над Украйна.

В църквата, която бе препълнена, бяха посрещнати Светия Кръст от манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора - символ на мира и християнската непобедимост.

След молебена пловдивчани се отправиха към паметника на цар Александър II на Бунарджика. В сравнение с други години, по-малко хора изкачиха Бунарджика за церемонията за загиналите за свободата на България герои.

В словото си ректорът на Музикалната академия проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак подчерта, че свободата е универсална ценност, право, но и задължение.

"Днес 3-ти март ни пита достойни ли сме за свободата? Имаме ли я наистина, знаем ли какво да  правим с нея и как да живеем свободно?! Защото днес ако печелим, печели цял народ, но ако изгубим, вече не губим само себе си! 

Затова пожелавам на днешния 3 март - 144-ти подред и велик като всички предишни и бъдещи празници на свободата, да я заслужим с всяка наша дума и действие, да я отстояваме и опазим по най-смисления начин – този, на който ни научиха героите ни", каза ректорът.

Преди официалната церемония от комитет „Родолюбие“ поведоха пловдивчани до върха на Бунарджика в традиционния „Поход на свободата“.

Честването на 3 март в Пловдив включва още панихида на паметника на Опълченците на Централните градски гробища и вечерна тържествена проверка – заря.