24 май е най-българският празник, денят е посочен от Бог и това е бъде националният ни празник.

Това заяви пловдивският митрополит Николай по време на празничния молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в града на тепетата.

Народът ни бе благословен да не живее в смъртната сянка на тъмнината, и на невежеството, а да получи незалязващата светлина на Богопознанието и това благодарение на Бога, на Който всяка година от 1851 г. до ден днешен народът благодари за Неговия спасителен промисъл към нашето отечество. 24 май е най-българският празник. Според мен това е националният празник на България. Това е празник, който сам Бог е посочил народът ни да празнува. Защото този празник не е свързан с интереси на чужди държави. Този празник си е наш и ако нещо ние, българите, можем и трябва да твърдим и отстояваме, че е наше и само наше - това е славянската писменост. Нещо, с което ние трябва да се гордеем пред целия свят – че и ние сме дали на света книга да чете“, каза Владиката.

Молебенът завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След като бяха поднесени венци пред паметника на първоучителите - светите братя Кирил и Методий, духовниците застанаха начело на тържественото шествие в пловдив, в което се включиха всички официални гости, дейци на културата и просветата, преподавателите и хиляди ученици от всички пловдивски училища. Под звуците на "Върви, народе възродени" шествието премина по Главната улица на града.