С анимация на кокили и концерт от 10.30 часа днес на пл. „Стефан Стамболов“ Пловдив ще отбележи Световния ден на водата. Вчерашното отбелязване на празника беше отложено, заради прогнозата за дъждовно и студено време.

Тази година темата е „Ускоряване на промяната“, а в тържеството посветено на нея ще се включат близо 400 деца от детските градини, училищата и екоклубовете в града. 

В програмата ще участват още барабанен състав към Арменската младежко-скаутска организация и ансамбъл „Тракия“. На специална сцена пред общината те ще изпълнят песни, стихотворения и танцови изпълнения. Представление с анимация на кокили ще изнесат от Театъра на огъня и сенките.

Участие в програмата ще вземат и огнеборци, които на специализиран пожарен автомобил ще правят демонстрации. Децата заедно с тях ще влязат в ролята на пожарникари и ще получат ценни съвети как да пазят природата и жилищата си от пожари.

По време на събитието ще бъдат изложени макети, презентации и рисунки на децата от училищата, свързани с мотото „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Жури ще отличи и най-интересните проекти.

Специално за Световния ден на водата ще бъде пуснат и фонтанът с пеликаните на площада.

Градският хепънинг се организира ежегодно от Община Пловдив, съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води -  Пловдив, ВиК Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.