Осмото издание на дефиле „Вино и гурме“ отбелязва рекорден брой участници. Фестивалът, който ще се проведе през уикенда( 14 и 15 май), ще изненада посетителите с пъстра фестивална програма и феерия от вкусове. Участниците отново ще бъдат разположени в емблематичните къщи на Стария град в Пловдив - музеи, галерии, заведения и културни средища.

Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. и за първи път е под патронажа на Министерството по туризма, което ще има и собствен информационен щанд по време на фестивала. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

„Участниците в 8-то издание са 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти и 4 съпътстващи на 16 локации. За сравнение, досегашният рекорд на участници бе през 2021 г. с 41 участника, от които 27 винарски изби и 14 производители на храни на 10 локации. Записването им продължи броени дни преди старта на фестивала. 20 от участниците тази година ще се представят за първи път. Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 240 вида вина и десетки гурме вкуса“, разказа председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев.

Разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването на посетителите. Фестивалът ще бъде открит от девическа хорова формация „Евмолпея” и официални гости в събота на 14 май от 11 часа, в началото на Стария град, ул. „Съборна“ №2-4.  Дегустациите в събота ще се осъществяват от 11:00 до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. За първа година организаторите представят и нова визия на жетоните, в която вече са изписани имената на двата винени фестивала - Дефиле „Вино и гурме” и „Дефиле на младото вино”. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за две бутилки вино - изработени от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания”.

Локациите, в които ще са разположени щандовете на участниците са 16. Това са: Галерия „Джуркови“, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Музейна Аптека „Хипократ“, Галерия „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Експозиция Икони, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къща  „Иван Черноземски”, Ресторант „Алафрангите“, Резиденция „Тракийски стан“ - малък двор, Резиденция „Тракийски стан“ - голям двор и Хотел „Бел Вил“.

По традиция, в деня преди фестивала, Университетът по хранителни технологии - Пловдив организира и провежда дегустационен конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки. Наградените вкусови комбинации на първо, второ и трето място ще получат плакети, а посетителите ще могат да ги опитат през двата дни на фестивала.

Освен дефиле „Вино и гурме“, утре, събота, е и Европейската нощ на музеите.  Обиколки и лекции с екскурзовод, забавни обиколки, работилници, прожекции, дегустации, предавания на живо, изключителни събития ще дадат на широката публика музейно изживяване, което е едновременно приятелско и забавно. Тази година ще се проведе 18-то издание на събитието. Пловдивските музеи ще участват отново много активно с интересна програма, вход свободен и удължено работно време. А Регионален археологически музей - Пловдив чества 140 години от създаването си с представяне на оригинала на Панагюрското златно съкровище, което пристигна вчера в музея с въоръжена полицейска охрана. То ще бъде изложено за всички пловдивчани и гости на града в периода 10 май - 12 юни.

Юбилейното десето издание на фестивала за улични изкуства ще представи пък 20 събития, от които 16 работилници и открити класове и 4 спектакъла. За първи път фестивалното издание ще бъде общо 7 дни в три последователни седмици. Основната фестивална програма ще бъде от 20 до 22 май, а допълнителната, посветена най-вече на работилници за непрофесионалисти в уличните изкуства - на 14, 15, 28 и 29 май. Участие ще вземат близо 80 артисти от 12 групи, както и един самостоятелен артист. Ще има карнавален парад по главната пешеходна улица на Пловдив с участници от различни формации от фестивала - танцьори, циркови артисти, артисти на кокили.

В днешната събота са и две световни премиери от България и Мозамбик. В Драматичен театър в Пловдив, от 18:30ч e премиерата на солото "Свързан" – новият спектакъл на Деян Георгиев, а от 20:00ч в Дом на културата “Борис Христов” е световната премиера на спектакъла "Вагабонт" на Идио Чичава.

Очакванията са културното съдържание, което ще може да се види през този уикенд, на практика да привлече туристи от всички сегменти, съставляващи туристическия бранд на Пловдив. С хубаво вино, и хубава храна, интересни фестивали, музеите ще отворят врати със своите ценни експонати и съпътстваща програма, очакванията за силен и динамичен уикенд са гарантирани.