“Няма нужда всеки да е срещу всеки, важното е да са за България. Има такива, които са за Русия, което значи, че са против България. Вчера ни даде повод президентът и му благодариха “Възраждане”... Обединителен конгрес на “Възраждане” и БСП може да доведе до избор на Радев за техен лидер”. Това прогнозира в “Кой говори” с Геоирги Донков по Дарик политологът Петко Георгиев.  

Припомняме, че в понеделник държавният глава наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Така той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. Ветото предизвика и вълна от политически реакции.

В мотивите е отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Петко Георгиев. Снимка: Дарик радио 

Елена Дариева, социолог от агенция “Насока”, подчерта, че в управлението в момента наблюдаваме една вътрешна борба за надмощие. “Тя има своите чисти конюнктурни основания, доколкото предстои да се запълват съставите на регулаторите, които са отдавна с изтекли мандати”, каза още Дариева. 

Елена Дариева. Снимка: Фейсбук

Тя припомни, че според българската конституция президентът се избира пряко и той има очаквания, че подкрепата се дължи на неговата фигура, дейност, “а се оказва, че чисто функционално той е с ограничена роля. Затова българските президенти изпадат в криза да се опитат да надмогнат функциите, които им дава властта”. 

Народното събрание започва процедурата за промени в Конституцията – предложенията за промени в основния закон влизат в създадената за целта парламентарна комисия.

Основните промени са свързани със съдебната реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство и отпадането на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

Петко Георгиев заяви, че само конституционалисти могат да кажат дали може да бъде свален Румен Радев от власт, “но има отдавна мотиви за искане на импийчмънт”.

Дариева добави, че промените в Конституцията засягат, които предстои да бъдат обсъдени, налагат ограничения в правомощията на президента. “Ще станем свидетели на поредната размяна на реплики между президентството и изпълнителна власт”, очаква Дариева. 

Политологът Петко Георгиев анализира дълбочината на връзката между Радев и “Продължаваме промяната” - там разломната линия беше войната в Украйна и позициите им. “Няма съмнение, че ПП са подмогнати от президента, но оттогава по основен геополитически въпрос, а и не само по него, има непреодплими различия между тях. Възможно е ПП да е дълбоко провален проект на Радев, но това е само спекулация. Към днешната дата има правителство, което се ръководи от ПП и ДБ и се подкрепя и от ДПС и което води България в правилната посока”, обобщи политологът. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм