С изпълнение на химна на Република България и Румъния започна петата среща на българските общности в Румъния. Тя се проведе днес в комплекса “Smarald Forest Events” и беше организирана от Посолството на Република България в Румъния и Съюза на банатските българи в северната ни съседка. Сред гостите на събитието бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, заместник-кметът по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и неподражаемия Христо Стоичков, известен като „Камата“.

„Прекланяйки се пред делото на Светите братя Кирил и Методий, ние всъщност осъзнаваме значението на познанието, защото истински свободни са само просветените хора. Те са и тези, които градят и развиват едно общество, независимо в коя точка на света се намират. Единствено просветеният може да види как да изгради бъдещето си без да унищожава настоящето. В съвременността идентичността на една нация се пази най-вече от грамотните граждани“, каза Драганов и благодари на българската диаспора, че развива толкова силна гражданска активност, която е в основата на близостта с родината. „Предайте на младите любовта към четенето на български език и не забравяйте, че нашите букви са част от приноса ни за многообразието на европейската култура“, допълни още областният управител Драганов.

От своя страна заместник-кметът Недев посочи, че 24 май е празник, който ни напомня за значението на знанието, образованието и културното наследство, които формират нашата идентичност и ни обединяват като народ. „Посолството на Република България в Букурещ играе важна роля в укрепването на връзките между нашите две страни и в популяризирането на българската култура зад граница“, допълни още той.

Посланикът в северната ни съседка сподели, че е прекрасно да се видят толкова много българи на едно място. Също така той благодари на народния представител на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, че с общи усилия се постига обединение на българите. „Всяка една организация получава значителна подкрепа за своята дейност. Благодаря на румънската държава, която дава възможност на националните малцинства, подпомагайки ги материално да развиват своята дейност, да запазват своята идентичност и език“, каза Н. Пр. Радко Влайков. По неговите думи 24 май е най-милият, хубав и обичан празник от всеки от нас. „Човек с умиление си спомня за повода да празнува и да уважава Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Няма по-символична връзка, че дълго време сме писали на една азбука, а днес можем да празнуваме официално този ден“, заяви първият ни дипломат в Букурещ. Той посочи, че двете държави през цялото време полагат усилия за опазване на българския език и запазване на фолклора и националната идентичност.

„Трябва да се гордеем, че сме българи. Тук в Румъния има всички условия за това“, допълни той и сподели, че го казва това с известна степен на тревога, грижа и съжаление за нашите българи, които са в Република Северна Македония и Западните покрайнини, визирайки Босилеград и Цариброд , които имат трудности със запазването на своята идентичност. „Българите в Румъния трябва да осъзнаят колко много прави румънската държава и съответно българската за съхраняването на българската идентичност. 

Наков пък посочи, че 24 май е обединяващ ден за всички българи празник. Той благодари на посланика ни в Букурещ за възможността, която е създал българското малцинство да стане единно. „Вашата подкрепа и личните Ви качества като човек бяха решаващи за постигането на нашата обща цел след 30 години демокрация“, каза още той и обяви, че сборникът „Наша глас“ ще се представя ежегодно на 24 май, защото празникът обединява всички българи. Разбира се вестникът, който е със същото название, ще продължи да излиза два пъти месечно. Първи екземпляр беше подарен на Христо Стоичков. „Благодаря на Румъния, че ни позволява да бъдем българи, каквито винаги сме били в нашия дом, който сега се намира по тези места“, заяви Наков.

Христо Стоичков посочи, че 24 май е велик празник и никога не се е съмнявал, че той ще остане символ на нашата държава. Гордея се, че съм почетен гражданин на Стар Бешенов. Винаги съм носил българското извън нашата страна. То е нещо свято, защото по-големи посланици извън пределите на България от всички Вас няма“, обърна се „Камата“ към българите в Румъния. Той благодари на учителите и им пожела да преподават така българския език, че нашите деца да знаят нашите корени. Той получи и грамота от посолството ни, като според Н. Пр. Радко Влайков Христо Стоичков е посланик на България във всички страни по света. По време на днешното събитие беше отслужен и молебен за здраве и благоденствие от представителя на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев. В празничната културна програма бяха включени повече от 30 изпълнения, като тържеството беше закрито с изпълнение на русенския ансамбъл „Кукери“. В програмата участваха представители на всички български общности в северната ни съседка, както и на Българското неделно училище „Йордан Йовков“ в Букурещ, а също и на Теоретичен лицей „Христо Ботев“. В събитието участваха стотици българи, живеещи в северната ни съседка.