Петър Пиронков дари 40 платна на Община Смолян. Те вече са експонирани в Къщата музей "Кирил Маджаров", а на 16 септември, събота, там от 17.00 часа ще бъде открит Музей-галерия „Петър Пиронков“.

„Идеята тази уникална експозиция да бъде подредена в къщата на Кирил Маджаров е на кмета Николай Мелемов. Аз му споделих, че искам да направя дарение от мои картини, а той каза, че най-подходящото място е там“, разказа популярният художник Петър Пиронков.

Той е приел това предложение като посочи, че има приятелски отношения с рода Маджарови, твори и живее в кв. Устово, а от години функционира и частната му инициатива - „Дом на изкуствата“. Известният живописец е дарил на общината уникални монументални платна, с които се е представял по света.

Творецът е категоричен, че тази колекция ще бъде ценна за обществеността, защото всеки ще се докосне до елитарното изкуство. 

„Целта ни е да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, каза още Пиронков.