„Профилът на кмета и на неговия екип е различен. Няма как да искаш нормално управление, ако не вземеш експерт, който получава добро заплащане“. Това коментира Петър Ганев, старши изследовател на Института за пазарна икономика в предаването „Кой говори“ по Дарик по повод увеличението на заплатата на кмета на София Васил Терзиев и неговия екип, което бе прието на 28 март и влезе в сила от днес - 1 април.

Ганев определи новото заплащане на кмета на София и екипа му като „справедливо“ и посочи, че то позволява привличането на повече експерти. „Мисля, че е по-добре да получават високи заплати, отколкото да получават ниски и да излизат супер богати от поста“, каза той.

„Ние виждаме разрастването на София, новите бизнес сгради, индустриалните терени около нея. Искаме този подем да го видим и на местно ниво като нови булеварди, нови детски градини, тротоари, повече зелени площи, но процедурите се осъществяват бавно“, каза старши изследователят. 

На въпроса дали новият „рекорден“ бюджет на София за 2024 г. от 2.63 млрд. лв, който беше приет на 28 март от Столичния общински съвет, е малка или висока сума, Ганев поясни, че „общинските бюджети са малък процент от националната икономиката и са близо 6-7% от нея“. Той допълни, че в тези 2.63 млрд.лв всъщност не влиза транспортът, за който се отделят още 500 млн.лв. 

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.