В позиция, разпространена от ДПС, председателят на парламентарната група на партията Делян Пеевски определя ветото, наложено от президента Румен Радев върху изпращането на 100 БТР-а за Украйна, като "срам".

"След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен  път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят", пише Делян Пеевски.

"Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ", настоява политикът.

"Затова в парламента и политическия ни живот най-важният, обединяващ фактор трябва да бъдат и да останат споделените евроатлантически ценности, които са безалтернативни", завършва Пеевски.

По-рано президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

В мотивите си държавният глава подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони, посочва президентът.

На 22 ноември, на първо и второ четене, Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, „против“ бяха 49, а един народен представител гласува с „въздържал се“. Против ратификацията бяха депутатите от „БСП за България“ и „Възраждане“. „За“ гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“, ДПС и седем депутати от групата на Има такъв народ“. Един от депутатите на „БСП за България“ гласува с „въздържал се“.

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм