Товарен кораб, който е пътувал към варненското пристанище, е бил атакуван от хусите. Плавателният съд, пътувал под флага на Белиз, е извършвал курс от Обединените арабски емирства към българското пристанище, когато е бил нападнат в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море, съобщи БТА.

Според информацията, предоставена от организацията за морска сигурност "Амбри", е била регистрирана експлозия в близост до кораба: „Частично натовареният плавателен съд за кратко е намалил скоростта си от десет на шест възела и се е отклонил от курса, като се е свързал с военноморските сили на Джибути, след което се е върнал към първоначалния си курс и скорост“.

Въпреки че корабът е успял да запази екипажа си невредим, той е бил принуден да застане на котва след нападението. Екипажът е бил евакуиран за собствената им безопасност.

От средата на ноември, йеменските бунтовници хуси предприемат множество атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Баб ел Мандеб.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм