Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е изготвил завещание преди смъртта си. Предполага се, че там той е посочил Троянската света обител като мястото, на което би искал да бъдат погребани тленните му останки. Това заяви в предаването „Кой говори“ по Дарик журналистът, отразяващ Българската православна църква (БПЦ) Благой Цицелков от Нова телевизия.

„Троянският манастир е място, което той обичаше, там обичаше да пее на клира с ангелогласния си глас, там е постриган за монах“, обясни Цицелков. Той уточни, че в 12,30 ч в четвъртък тленните останки на Негово Светейшество ще бъдат докарани в Св. Синод на параклиса „Света Марина“. „Все още не знаем дали Синодът ще бъде отворен, вероятно идеята е първо да се поклонят архиереите“, каза журналистът. Той уточни, че следващите стъпки, които БПЦ трябва да предприеме след кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, са ясно разписани в Устава. Временен глава на Българската Православна Църква Варненски и Великопреславски митрополит Йоан трябва да организира целия процес по погребението. Очаква се да пристигнат Руският Патриарх Кирил, представители на македонската православна църква, която беше призната от България, именно от Патриарх Неофит.

Синодът трябва да се събере на заседание и да избере своя наместник председател, може да е някой от по-младите митрополити. Той ще организира изборите, епархийските съвети трябва да имат своето мнозинство от 2/3 и от деветте митрополити, да има трима избрани и от тях Висшият клир да избере един“, уточни Цицеков. И добави, че ще запомним Негово Светейшество с „неговата кротост, благост, мъдрост, толерантност, твърд и непоколеми характер“.

Цицелков припомни и, че Патриарх Неофит е застанал начело на Българската православна църква в един тежък за нея момент и припомни скандалите в Троянския и Бачковския манастири. По отношение на бъдещия патриарх, журналистът заяви, че ще има важнатата роля да обедини църквата.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.