Ключовете на нови 50 автомобила за нуждите на пътната полиция в страната връчи в сряда вътрешният министър Калин Стоянов на церемония в ГД „Национална полиция“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Това е продължение на обществената поръчка, по която преди около месец бяха получени първите нови превозни средства, обясни директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков. 

 

Дебатът около новите автомобили за нуждите на МВР се повдигна преди дни, когато вътрешният министър връчи ключовете на други 86 нови автомобила за “обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик”. Тогава Стоянов обясни, че са поръчани общо 462 автомобила, от които 35 високоскоростни, 200 леки коли и 227 високопроходими. На въпрос на журналисти тогава как МВР може да си позволи обновяване на автопарка, МВР шефът обясни, че автомобилите са закупени с пари от фонд “Пътна безопасност”.

При предаването на новата “порция” автомобили в сряда министърът уточни, че средства за закупуването им също са осигурени от фонд „Безопасност на движението по пътищата“ и основната им цел е „подобряване ситуацията с пътнотранспортния травматизъм и намаляване броя на възникналите тежки пътни произшествия.“

Стоянов коментира още, че са закупени 2146 бодикамери – 1000 от тях ще бъдат за „Пътна полиция“, а останалите 1146 - за „Охранителна полиция“.

„Полагат се усилия всички служители на вътрешното министерство да бъдат оборудвани с подобни устройства. Надявам се това да стане възможно най-скоро", заяви вътрешният министър.

В началото на месец септември, предстои да бъдат доставени нови 29 микробуса, които ще подобрят работата на МВР.