Забрана за отглеждане на опасни породи кучета или строг контрол над стопаните им предложи вътрешният министър Калин Стоянов. При посещението си във Варна той коментира смъртта на 36-годишната жена от морския град, която бе нахапана от домашния си питбул.    

„Изключително нелеп инцидент, който доведе до това, че млада жена изгуби живота си. Кучето е упоено след инцидента. Назад във времето имаме много случаи с нахапани. В много други държави отглеждането на подобни породи кучета е забранено или има огромни изисквания към стопаните на подобни породи кучета. За съжаление, темата винаги се повдига, когато има инцидент”.  

Стоянов коментира и зачестилите катастрофи, предизвикани от млади водачи. Според него със законодателни промени трябва да се увеличат наказанията за дрогирани и пияни водачи, както и за смърт на пътя заради превишена скорост.

„През последните месеци имаме много пътни инциденти, предизвикани от млади водачи, които в повечето случаи не са употребили алкохол или наркотици. Става въпроса за самокатастрофирали водачи, като най-често причината е загуба на контрол над превозното средство. За пореден път следва да се повдигне въпросът за качеството на обучение на шофьорите. От МВР сме направили няколко предложения, основното от които е при смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици, както при превишена скорост, убийството да бъде класифицирано като умишлено. Имаме и предложения за драстично вдигане на глобите за нарушителите на пътя. В момента имаме 40 % завишаване на събираемостта на глобите, което е един от начините да пречупим чувството за безнаказаност”.

До момента в МВР са постъпили 156 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани 70 досъдебни производства, каза още Калин Стоянов.  

„Спрямо предишните парламентарни избори броят на сигналите е изравнен, но досъдебните производства са повече. Получаването на повече сигнали означава доверие на българските граждани в МВР. Освен това отрано сме поставили задачи на агентурния апарат и в момента отработваме получените сигнали”.

Във Варна Калин Стоянов присъства на церемония по връчване на дипломите на на курсантите от Школата към Академията на МВР. Клетва положиха 105 бъдещи полицаи.