Първият път за безжично зареждане на електромобили в САЩ се намира в Детройт и позволява на колите да се зареждат, докато се движат по него. Това ли обаче е бъдещето на транспорта, при положение, че изграждането му струва близо 2 млн. долара на миля (1.6 км)?

Пътят изглежда като всяка друга асфалтирана отсечка от път в градовете в САЩ. Ако обаче се движите по 14-а улица в Детройт, Мичиган, с подходящия вид автомобил, тогава се случва нещо странно.

Това е първият публичен път в САЩ, по който можете да се движите с електромобил и той да зарежда батерията вместо да я изтощава.

Дългата четвърт миля (400 метра) отсечка от пътя е пилотен проект на технология за безжично зареждане, която може да зарежда преминаващите по нея електромобили. Под повърхността са положени елекромагнити бобини, които са свързани с електропреносната мрежа на града.

Те създават електромагнитно поле точно над пътя и прехвърлят енергия към приемник, прикрепен към батерията на електромобила посредством процес, известен като "индуктивно зареждане". Той е подобен на технологията, която се използва при безжичното зареждане на мобилни телефони.

Надеждата е, че пътища като този могат да помогнат за преодоляване на една от основните пречки, които възпират хората да преминат към електромбили – безпокойството относно пробега.

Поради факта, че зарядната инфраструктура все още не е достигнала нивата, необходими за поддържането на голям брой електромобили и времето, което отнема зареждането на електромобил при дълго пътуване, повечето водачи се колебаят относно смяната на своите автомобили, които използват изкопаеми горива.

Вижте повече на Darik Business Review.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм