След успешния сезон в театър „Сълза и смях“ дебютната театрална постановка „Земя на копнежи“ ще гостува на 05. 06. 2023 от 18:30 ч. в Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ в Стара Загора. Еко-социалната пиеса за заличаването на  село Свят поради краткосрочни индустриални интереси е по идея и по текстове на Димитра Канева, завършила на скоро актьорско майсторство и драматургия в Уелс, а режисьор е Лъчезара Василева, завършила актриса и студент по театрална режисура в Нов български университет. Участват Александър Притуп, Димитра Канева, Никол Василева, Ния Балчева, Мирослав Моравски. Творческият екип включва още: Елица Стефанова – сценограф, Мирослав Моравски – музика, Яна Канева – костюмограф и Джасмин Лозанова – графичен дизайн.

Театралната постановка е в партньорство с Екологично сдружение „За Земята" в подкрепа на кампанията за получаване на справедливи обезщетения при изселването на села в Старозагорско, заради продължаващия въгледобив. Постановката се осъществява с подкрепата на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца". На 4 юни творческият екип посети село почти изселеното вече село Бели бряг Старозагорско и се срещна с представители на последните живеещи все още там хора, както и с представители на инициативния комитет, който от години се бори за предотвратяване на изселването и унищожаването на селото, от които са вдъхновени голяма част от текстовете в пиесата. В знак на съпричастност с пострадалите от изселването постановката на „Земя на копнежи“ на 5 юни в Стара Загора ще бъде с вход свободен, без билети. В дискусията след края на пиесата ще участват и част от хората, изселени от заличеното село Бели бряг, Старозагорско, творческият екип на постановката, както и експерти от „За Земята” .

„Земя на копнежи" изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата. Трима младежи се сблъскват с разрухата и самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови.